Cyanobakterierna är en del av sommaren i Östersjön, de mikroskopiska cellerna växer snabbt när vattentemperaturen nått över 17 grader och näringstillgången är god. Är vädret dessutom lugnt och stilla, samlas cellerna vid ytan och klumpar ihop sig till de ytansamlingar som kan få en simtur att te sig mindre lockande.
Högsäsongen för cyanobakterier i Östersjön är vanligtvis från midsommar fram till början av augusti, men vilka delar som får de rikligaste blomningarna varierar mellan åren.
Start i mitten av juni
På SMHIs expedition med forskningsfartyget R/V Svea den 13-19 juni noterade forskarna små förekomster med cyanobakterier i vattnet öster om Gotska Sandön i norra Östersjön. Det skulle dock dröja en dryg vecka innan de hade nått en sådan mängd att det började bildas ytansamlingar. Under midsommarhelgen har dessa brett ut sig till havs både väster, norr och öster om Gotland.
Vädret styr hur blomningen utvecklas
Så länge det stilla och varma vädret fortsätter så kommer troligen ytansamlingarna med cyanobakterier också att finnas kvar där de finns nu. Hur blomningen kommer att utveckla sig längre fram beror till stor del på vädret.